Asistență și reprezentare juridică pentru clienți privați si afaceri de succes. 

LinkedIn E-mail RSS
formats

Legislație europeană – Discriminare pe motive de orientare sexuală

Unui lucrător care încheie un PACS cu un partener de același sex trebuie să i se atribuie aceleași avantaje ca cele acordate colegilor săi cu ocazia încheierii unei căsătorii, atunci când aceasta este interzisă pentru cuplurile homosexuale

Hotărârea în cauza C-267/12
Frédéric Hay/Crédit agricole mutuel de Charente-Maritime et des Deux-Sèvres

Refuzul de a-i acorda beneficiul acestor avantaje constituie o discriminare directă pe motive de orientare sexuală

Legislația franceză, la data faptelor din această cauză1, rezerva căsătoria cuplurilor de sex diferit.

Domnul Hay este angajat al Crédit agricole mutuel a cărui convenție colectivă2 atribuie lucrătorilor cu ocazia încheierii unei căsătorii anumite avantaje, respectiv zile de concediu special și o primă salarială. Domnului Hay, care încheiase un PACS (pact civil de solidaritate) cu partenerul său de același sex, i s-a refuzat beneficiul acestor avantaje pentru motivul că, în conformitate cu convenția colectivă, acestea nu sunt acordate decât în cazul încheierii unei căsătorii.

Domnul Hay a contestat acest refuz în fața instanțelor franceze. Cour de cassation (Curtea de casație, Franța), sesizată în ultimă instanță, solicită Curții de Justiție să stabilească dacă tratamentul diferențiat rezervat persoanelor care au încheiat un PACS cu partenerul lor de același sex constituie o discriminare pe motive de orientare sexuală, interzisă de dreptul Uniunii în materia raporturilor de muncă3.

În hotărârea dată astăzi, Curtea analizează, mai întâi, dacă situația persoanelor care încheie o căsătorie și cea a persoanelor care, în lipsa posibilității de a se căsători cu o persoană de același sex, încheie un PACS sunt comparabile din perspectiva acordării avantajelor în cauză. În această privință, Curtea constată că acestea din urmă, la fel ca și persoanele căsătorite, se angajează, într-un cadru juridic foarte precis, să-și desfășoare viața în comun, să își acorde sprijin material și asistență reciprocă. În plus, Curtea amintește că, la momentul faptelor din cauză, PACS era singura posibilitate oferită de dreptul francez cuplurilor de același sex care permitea conferirea unui statut juridic uniunii lor care să fie sigur și opozabil terților.

În consecință, Curtea arată că persoanele care încheie o căsătorie și persoanele de același sex care, neputând să se căsătorească, încheie un PACS, se găsesc într-o situație comparabilă în ceea ce privește acordarea avantajelor în discuție.

În continuare, Curtea decide că convenția colectivă, prin care se acordă concedii plătite și o primă salariaților care încheie o căsătorie în condițiile în care căsătoria nu este permisă persoanelor de același sex, creează o discriminare directă pe motive de orientare sexuală împotriva lucrătorilor salariați homosexuali titulari ai unui PACS. În această privință, împrejurarea că PACS-ul nu este rezervat doar cuplurilor homosexuale nu schimbă natura discriminării în privința acestor cupluri, care, spre deosebire de cuplurile heterosexuale, nu puteau, în perioada respectivă, să încheie în mod legal o căsătorie.

În sfârșit, întrucât tratamentul defavorabil rezervat cuplurilor titulare ale unui PACS nu se justifică prin niciun motiv imperativ de interes general prevăzut de directivă, Curtea răspunde că dreptul Uniunii se opune dispoziției contestate din convenția colectivă.

MENȚIUNE: Trimiterea preliminară permite instanțelor din statele membre ca, în cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, să adreseze Curții întrebări cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu soluționează litigiul național. Instanța națională are obligația de a soluționa cauza conform deciziei Curții. Această decizie este obligatorie, în egală  măsură, pentru celelalte instanțe naționale care sunt sesizate cu o problemă similară.

Citiți AICI textul integral al hotărârii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home Jurisprudenta europeana Legislație europeană – Discriminare pe motive de orientare sexuală